Overtuigingen: bewust gekozen of aangenomen?

Bij binnenkomst in de praktijk is Philleine onrustig. De tranen beginnen te stromen wanneer ze plaats neemt op de stoel en ik tegenover haar ga zitten. ’Ik kan niet zoveel aan.’ Philleine is een jonge vrouw van tweeëntwintig en de vorige keer vertelde ze over het contact met haar moeder dat ze als klein meisje veel rust moest nemen, omdat haar moeder vond dat ze niet zoveel aan kan. ‘In mijn hoofd lukt het wel en weet ik het precies, maar zodra ik met mensen in aanraking kom gaat het mis.’ Met haar grote bruine ogen kijkt ze me verdrietig aan. ‘Soms hoef ik maar tien minuten in het gezelschap van een ander te zijn en ben ik op.’ Ze zucht. ‘Hoe kan ik dan dingen doen zonder zo leeg te lopen?’
‘Is het wel waar dat je niet veel aan kunt?’ Nieuwsgierig kijk ik haar aan en zie juist een zelfbewuste vrouw die in haar jeugd met een moeder moest omgaan die veel aandacht vroeg. Ze heeft verwarringen over wie ze werkelijk is en heeft nooit geleerd hoe ze haar energie kan managen. ‘Je kunt dat idee aangenomen hebben uit je jeugd.’
Philleine denkt na. ‘Hoe kan het dan dat ik het wel zo voel?’
‘Dat komt omdat deze overtuiging in jouw systeem zit, dan gaat het ook zo werken. Je focus ligt op dat je niet veel aan kunt. Het is alleen de vraag of het ook zo is of heb je dit aangenomen omdat je moeder dit vaak tegen je zei?’ Het is even stil. Alleen de klok op de achtergrond tikt. ‘Als kind ben je afhankelijk van je ouders en neem je overtuigingen van hen aan omdat je denkt dat zij het wel zullen weten. Doordat dit in jouw systeem zit trek je er situaties op aan of stoot je ze juist af. Je gaat ernaar handelen.’
Philleine neemt een slokje van haar thee en denkt even na. Ik geef haar even de ruimte en vervolg daarna mijn verhaal. ’Onbewust werkt het door in je systeem tot je er last van krijgt. Je hebt er vast ook één over mensen.’
‘Mensen zijn altijd alleen maar met zichzelf bezig.’ Flapt Philleine eruit en trekt er een afkeurende blik bij.
‘Dat is ook een overtuiging. Is dat voor jou waar dat mensen alleen maar met zichzelf bezig zijn?’
Ze kijkt door het raam naar buiten en schudt haar hoofd zachtjes heen en weer. ‘Nee, mijn moeder was alleen maar met zichzelf bezig. Ik ken ook mensen die wel aandacht hebben voor anderen. Het klopt dus niet wat ik in mijn systeem heb.’
Buiten rijdt een zware vrachtwagen voorbij en door het lawaai van de motor kunnen we even niets zeggen.
‘Wat jij me nu bewust maakt betekent dat ik dus zelf richting aan mijn leven kan geven.’ Philleine gaat rechtop zitten en slaat haar ene been over de andere heen.
‘Ja, dat klopt,’ zeg ik blij dat ze het helemaal doorheeft. ‘We leven, maken dingen mee en hebben overtuigingen nodig om richting te geven. Het gaat er alleen om of je deze overtuigingen bewust hebt gekozen.’
‘Betekent het ook dat je een beeld van jezelf kunt hebben die niet in overeenstemming is met wie je werkelijk bent?’
‘Dat kan inderdaad. Het ziet er bij jou uit dat je nooit geleerd hebt wat je grenzen zijn en hoe je deze aan kunt geven. Dat betekent niet dat jij geen grenzen hebt.’
Philleine knikt. ‘Dat herken ik wel. Ik heb eigenlijk het gevoel dat er meer in me zit en dat niet naar buiten kan brengen.’
‘Dat denk ik ook,’ zeg ik. ‘Je kunt deze overtuiging opruimen en er iets anders voor in de plaats kiezen.’
Philleine is duidelijk opgelucht en heeft inmiddels blosje op haar wangen.
‘Je kunt overtuigingen bewust opsporen op het gebied van je persoonlijke ontwikkeling, relaties, werk, geld en ga zo maar door. Een overtuiging opruimen en er een andere intentie voor kiezen kan een omslag in je leven betekenen. Je verlegt je aandacht.’
Philleine knap er zichtbaar van op en ze zit op het puntje van haar stoel. ‘Als iedereen dit door krijgt, dan zal de wereld er heel anders uit komen te zien,’ zegt ze enthousiast.
‘Dat denk ik ook,’ zeg ik lachend, ‘maar je kunt geen overtuiging bij een ander veranderen en je weet niet of iemand dat wel wil. Het geeft die persoon dan ook iets om het niet te veranderen. Het is belangrijk om erachter te komen wie jij bent en wat jouw waarheid is en daar heb je invloed op. Niet op de ander.’
Philleine knikt. ‘Ja, dus een verandering kom van binnenuit.’
‘Precies.’
‘Dan begin ik bij mezelf.’ Zelfverzekerd loopt Philleine even later de deur uit met de intentie om oude overtuigingen op te sporen en nieuwe intenties te kiezen vanuit vrijheid die goed voor haar zijn.

Wil jij ook jouw systeem bewust managen en oude overtuigingen opsporen? Neem dan een kijkje op de website www.bewustvedanta.nl bij de training Chetana waarin je de gelegenheid krijgt om oude overtuigingen op te ruimen. Het geeft dat je je bewuster wordt hoe jouw energie werkt in relatie tot je omgeving. Hierdoor kun je nieuwe intenties en doelen kiezen die ondersteunend werken in jouw leven op werkgebied, relaties of in jouw eigen persoonlijke ontwikkeling.

 

Geschreven door Renate Voetstra van Vedanta Praktijk voor bewustzijnsontwikkeling
www.bewustvedanta.nl

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...