Hoe herken je angst?

Nu je weet wat angst is, rijst de volgende vraag…. Hoe herken je angst? Er zijn verschillende situaties waardoor je angst kan herkennen.

Dit kan doordat je de lichamelijke reacties herkent van je lichaam. Je gaat zweten, trillen, je hart gaat sneller kloppen, je ademhaling verandert enz. Je voelt letterlijk de paniek of angst op komen in je lijf. Het gevoel dat je wilt vluchten, vechten, bevriezen of pleasen in de situatie.

Wat ook herkenbaar kan zijn, is dat je die stap maar niet zet, die nodig is om jou doel te bereiken. Of dat je signaleert dat je stopt voor je begint dit is letterlijk “angst in actie”. Je word belemmerd door iets waar je bang voor bent.

Voorbeeld: In de training die je volgt moet je een rollenspel spelen. Je vindt het verschrikkelijk om een rollenspel te doe, je besluit om de avond van het rollenspel maar thuis te blijven. Wat je hier werkelijk belemmert is de angst dat het niet goed zal doen. En niet het rollenspel op zich waar je toch echt wel wat van kan leren.

Wat je waarschijnlijk minder snel zal herkennen is dat je niet reageert als je volwassen zelf(zoals je nu zou reageren), maar vanuit een kinddeel van jezelf(zoals een kind van bijvoorbeeld 5 zou reageren).

Voorbeeld: Je kind is boos op jou, schreeuwt tegen je dat hij je kind niet meer wil zijn. Hij loopt weg en slaat met de deuren. Jij reageert door te schreeuwen tegen je kind, je dreigt met afpakken van zijn speelgoed. Tot je beseft dat je met je rug tegen de muur staat. Je wordt zo boos op hem, omdat hij de angst voelt dat hij je in de steek laat, niet van je houdt.

Wat heb je nodig om van je angst een vriend te maken?

Om van angst een vriend te maken, de nuttige reactie die het zou mogen zijn. Is het belangrijk dat jij je bewust wordt in welke situatie angst voor jou een rol speelt. Door te signaleren wanneer je lichaam signalen van angst afgeeft. Te herkennen wanneer je anders reageert dan je had verwacht. Of dat je baalt dat je weer die stap niet hebt gezet die je eigenlijk wel zou willen zetten.

Vervolgens is het zaak om de angst niet uit de weg te gaan, maar juist op te zoeken. Uit de literatuur blijkt dat je angst voedt en hem groter maakt wanneer je bang bent of blijft voor de angst. Als je angst accepteert, er kan laten zijn, neemt deze af. Het is belangrijk om wanneer je dit niet alleen kan of durft, iemand te zoeken die je hierbij kan helpen.

Wanneer er sprake is van een kinddeel wat reageert, kan er sprake zijn van een kind dat getraumatiseerd is, of gewoonweg niet mocht laten zien wat er aan de hand was. Het is belangrijk dat de emoties van deze situatie gevoeld en doorleeft mogen worden, waardoor de energie weer kan gaan stromen. Je kan jezelf dan gaan accepteren met je angst en gaan voelen dat je goed genoeg bent ook al ben je bang.

Geschreven door Martine Hulsink van Praktijk Heel.

Herken jij jezelf in bovenstaande tekst? info AT praktijk-heel DOT nl, telefoon 06 245 30 337.

 

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...